Artikel di Email Anda

Baca Artikel Terkini Di Email Anda :


Powered by FeedBlitz

Video Dr Ismail Tambi

Loading...

InfoLelaki

INFOLELAKI Menyediakan Penyelesaian Untuk Permasalahan Yang Sering Menghantui Kaum Lelaki. Antaranya Ejakulasi Awal, Mati Pucuk, Zakar Pendek, Zakar Kecil, Zakar Bengkok, Zakar Lemah, Masalah Prostat, Seksual Yang Lemah. Info Lelaki Amat Membantu.

Top 5 Links

Kategori

Jom Jana Duit (PERCUMA)

Text Link Ads

EGcash.com

ClickThru.com Network!AuctionAds: Increase the bid on your site's income!

NAMSAHAZ Webhosting - Webhosting mampu milik untuk semua!Try AuctionAdsFree online advertising

Google PageRank 
Checker - Page Rank Calculator

Add to Technorati Favorites

Malaysian Topsites - Autorank for Malaysian Websites

Malaysia Topsites

Malaysian TopSite 2007

Best Malaysian SitesMy Blog Juice

Disclaimer

Blog InfoLelaki ini bertujuan untuk memberi bimbingan dan pengetahuan kepada semua lelaki mengenai masalah yang sering membelenggu kaum lelaki. Kebanyakkan artikel-artikel ini dipetik dari akhbar, majalah dan internet. Sumber petikan diletakkan dibawah pada setiap artikel. Diharapkan semua artikel-artikel ini dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.

Jumaat, 6 Julai 2007

Sperma Lemah

SOALAN:
SAYA sudah tiga tahun berkahwin, tetapi masih belum dikurniakan anak. Saya mengambil keputusan untuk melakukan ujian kesuburan dan keputusannya sperma saya lemah atau dipanggil Oligoszoospermia.

Apakah punca masalah ini dan bagaimana mengubatinya?

Zam,
Putrajaya

JAWAPAN:
MUNGKIN ujian air mani dapat menentukan lelaki menghasilkan sperma. Walaupun mempunyai sperma, tidak bermakna lelaki itu tidak mandul.

Jika bilangan sperma kurang, ia dikenali sebagai ‘oligospermia’ atau ‘oligozoospermia’. Jika banyak sperma tidak berbentuk normal (kurang 30 peratus berbentuk tidak normal), ia dikenali sebagai ‘teratospermia’ dan jika kurang 40 peratus sperma tidak bergerak aktif, ia dipanggil ‘asthenospermia’.

Punca ia berlaku tidak diketahui. Sesetengah lelaki mempunyai buah zakar yang kecil dan kurang sperma. Ada di kalangan mereka mengalami masalah hormon dan jika ubat penyubur diberi, keadaan akan pulih.

Ada juga yang mengalami pembuluh darah buah zakar berpintal atau varikosel dan jika pembedahan pemulihan dilakukan, keadaan akan pulih.

Sebahagian daripada rawatan masalah kesuburan lelaki ialah penyemaian benih dalam rahim isteri atau IUI dan bayi tabung uji. Insya-Allah peluang mendapatkan anak masih cerah.


Dipetik dari;
http://www.hmetro.com.my/

Tiada ulasan:

 
template by free-web-template.blogspot.com